Sivu 1/1

Ohjeet roolipelialueelle

Lähetetty: 22. Lokakuuta 2013, 12:17
Kirjoittaja Jesse Caine
Tervetuloa roolipelialueelle eli vähän niin kuin AM:in foorumin sydämeen. Tätä aluetta voivat lukea vierailijatkin, mutta vain liittyneet jäsenet voivat pelata. Kaikki jäsenet ovat erittäin tervetulleita pelaamaan! Jos et ole ennen roolipelannut, luethan myös roolipeliohjeetja -säännöt AM:in sivuilta! Nämä säännöt ovat yleisiä ohjeita roolipelialuetta varten ja olettavat, että tiedät jo, miten roolipelaaminen itsessään toimii. Kun tahdot roolipelata foorumilla, mieti ensin tahdotko aloittaa aivan uuden pelin vai jatkaa johonkin vanhaan.

Jos aloitat uuden pelin, luo sille uusi topiikki ja keksi jokin (enemmän tai vähemmän kuvaava) otsikko. Otsikossa täytyy olla jotain muutakin kuin pelkkä paikan nimi (muuten meillä on vuoden päästä 50 "Kirjasto" -nimistä peliä) eikä pelin otsikko saa olla mikään off-game-huomautus (esim. "Caine ja Chino tänne pelaamaan!!!"). Luo topiikki pelin tapahtumapaikan mukaan oikealle roolipelialueelle mahdollisimman tarkasti (esim. jos pelisi sijoittuu sairaalasiipeen ja "koulurakennus" -alueen alla on alue "sairalaasiipi", luo se sinne äläkä "koulurakennus" -alueelle). Jos aloitat uutta peliä ilman, että sinulla on sen varalle sen suurempia suunnitelmia vaan tahdot vain pelata, harkitsethan myös, että liittyisit mukaan jonkun toisen aloittamaan peliin, jossa ei vielä ole muita pelaajia, jos sellaisia foorumilla on. Ettei tule tilannetta, jossa viisi ihmistä on jokainen aloittanut uuden pelin vailla sen suurempaa agendaa ja sitten ihmetellään, kun peleihin ei tule ollenkaan muita pelaajia. :D

Noudatamme foorumipeleissä vuorojärjestystä eli pelaajat pelaavat jokaisen kierroksen samassa järjestyksessä, jolloin jokaisella pelaajalla on mahdollisuus pelata oma vuoronsa ilman, että muut pelaajat voivat vaikka yhden poissaollessa pelata peliä eteenpäin monta sivua. Jos kuitenkin käy niin, että joku pelaaja ei pelaa omaa vuoroaan 2 viikon kuluessa (eikä ole ilmoittanutkaan poissaolostaan), hänen vuoronsa voi hypätä yli ja siirtyä häntä seuraavan pelaajan vuoroon. Et voi kuitenkaan itse pelata useampaa peliviestiä peräkkäin, vaikka muut pelaajat eivät pelaisikaan vuorojaan (paitsi korkeintaan pelataksesi hahmosi esimerkiksi pois epäaktiivisesta pelistä).

Jos päätät liittyä jo olemassaolevaan peliin mukaan, katso ensin, että peli on aktiivinen. Jos johonkin peliin ei ole pelattu vuoteen, siihen ei välttämättä kannata liittyä enää. Jos peliä on pelattu useampi viesti jo ennestään, lue ne läpi ennen oman vuorosi kirjoittamista, jotta tiedät missä mennään! Hahmosi ei tietenkään voi tietää, mitä on tapahtunut ennen kuin hän saapui paikalle, mutta sinun pelaajana pitää tietää, millaiseen tilanteeseen hahmosi astelee sisään. Tällöin ehdit myös vähän katsoa, miltä peli näyttää ja halutaanko siihen ylipäätään lisää pelaajia. Jos pelissä on jo kovin paljon pelaajia tai kyseessä on vaikka selvästi jokin kahdenkeskeinen tilanne, siihen ei välttämättä kannata liittyä. Jos liityt mukaan peliin, jossa on jo useampia pelaajia ja joka on edennyt ihan hyvää tahtia, muistathan myös pelata siihen! Kanssapelaajista voi olla melko ärsyttävää, jos heillä oli hyvään tahtiin edennyt peli, jota joku tuleekin sitten yhtäkkiä jarruttamaan viivyttämällä omia vuorojaan aina viikkotolkulla.

Muista myös, että liittyessäsi olemassaolevaan peliin, olsi toivottavaa, että hahmosi tällöin myös jotenkin osallistuisi peliin! Jos esimerkiksi kaksi muuta hahmoa ovat keskustelemassa pihamaalla ja tahdot oman hahmosi mukaan peliin, ei välttämättä ole hyvä idea viedä hahmoasi istumaan läheisen puun juurelle ottamatta mitään kontaktia muihin hahmoihin (ellei hahmosi sitten nimenomaan ole vakoilemassa näitä tai muuta vastaavaa). Oikeastihan tällaisessa tilanteessa pihalla keskustelevat hahmot tuskin kiinnittäisivät sinun hahmoosi mitään erityisempää huomiota, mutta roolipelissä pelaajista voi tuntua, että olisi epäkohteliasta vain jättää siellä puun alla istuskeleva hahmoasi täysin huomiotta. Mikä puolestaan taas ikään kuin pakottaa muut pelaajat lopettamaan meneillään olevan pelinsä ja ottamaan yhtäkkiä sinun hahmosi pelin keskeiseksi hahmoksi, mikä ei ainakaan usein toistuvana ole kovin kivaa. Jos siis liityt peliin, pyri aina mahdollisuuksien mukaan liittymään mukaan sitten kunnolla eikä vain niin, että hahmosi menee "norkoilemaan" johonkin toisten läheisyyteen.

Liityitpä sitten olemassaolevaan peliin tai aloitit uuden, on joitakin asioita, jotka kannattaa muistaa. Peleihin pitää pyrkiä vastaamaan kohtuullisessa ajassa, joten liity vain niin moneen peliin kuin mitä ehdit pelaamaan. Jos jostain syystä vuorosi viivästyy paljon, on siitä kohteliasta ilmoittaa kanssapelaajille. Jos tiedät vuorosi viivästyvän runsaasti, kannattaa useamman pelaajan peleissä harkita, voitko jotenkin jätättää hahmosi vain pois pelistä, jolloin muut pelaajat voivat pelata pelin joutumatta odottelemaan sinua. Kaikille tulee joskus odottamattomia esteitä ja inspiraationpuutoksia, joten peleihin liittymistä ei kannata niiden pelossa kuitenkaan kannata vältellä! Kunhan mietit, että kannattaako liittyä siihen kymmenenteen peliin, kun et ehdi pelaamaan yhdeksään muuhunkaan tai jos olet lähdössä huomenna kuukauden matkalle niin, onko järkevää liittyä tänään johonkin peliin.

Useammassa pelissä oleminen on täysin salittua, sillä foorumipelithän usein kestävät melko pitkäänkin. Tämä kuitenkaan ei tietenkään tarkoita sitä, että sinun pitäisi laittaa hahmoasi välttämättä mukaan joka ikisene käynnissä olevaan peliin. Pelaa vain niin montaa peliä yhtä aikaa kuin oikeasti ehdit pelata! Jos pelaat yhtä aikaa useampaa peliä, yritä myös katsoa, että ne ovat jonkinlaisessa aikajärjestyksessä, jotta vältetään suurimmat epäjohdonmukaisuudet. Jos hahmosi on peleissa A ja B, joista A sijoittuu aikaan ennen B:tä, ei hahmosi esimerkiksi voi kuolla pelissä A, koska tällöinhän se ei voisi olla enää elossa pelissä B. Näin äärimmäisenä esimerkkinä.