Aikajana (2022-2023)

Valvoja: Tylypahkamafia

Avatar
Sebastian Madison
Ylläpidon kätyri
Viestit: 959
Liittynyt: 27. Joulukuuta 2013, 11:00
Tupa: Rohkelikko

Aikajana (2022-2023)

Viesti Kirjoittaja Sebastian Madison »

AIKAJANA 2022-2023

TARKOITUS

Aikajanalle on tarkoitus kirjata sekä pelattuja chat- että foorumipelejä. Taulukkoon kirjataan, koska peli on pelattu off-game, mihin ajankohtaan peli sijoittuu in-game, lyhyesti mitä siinä tapahtui ja missä ja ketkä hahmot olivat tapahtumissa mukana. Taulukko on helppo järjestää ja suodattaa minkä tahansa parametrin mukaan, joten voit vaikka tarkistaa, missä järjestyksessä jotkin asiat ovat tapahtuneet, tai vaikkapa missä kaikeissa peleissä tietty hahmo on ollut mukana. Lyhyistä 1-2 lauseen kuvauksista myös peleihin osallistumattomat saavat vähän vihiä siitä, millaisia pelejä on pelattu ja mitä koululla parhaillaan tapahtuu.

MITEN AIKAJANA TOIMII?

Kuka tahansa AM:in pelaaja voi merkitä pelin aikajanalle ja chatpeli-ilmoituksista poiketen aikajanailmoituksia tehdään vain yksi per peli. Kannattaa siis jo pelin alussa tai viimeistään lopussa päättää, kuka merkinnän tällä kertaa tekee! Jos merkintä tehdään 2 viikon sisällä pelin pelaamisesta, saavat kaikki peliin osallistuneeksi merkatut pelaajat 2 roolipeli-/tupapistettä. Chatpelin voi lisätä aikajanalle jo heti sen alkaessa ja täydentää loppuun pelin päätyttyä, tai sitten lisätä kaiken vasta pelin päätyttyä. Myös foorumipelin voi merkata listaan heti, kun se on aloitettu, ja täydentää loput tiedot (esim. lyhyt kuvaus pelistä) sitten, kun ne ovat selvillä.

MITEN PELI MERKITÄÄN AIKAJANALLE?

Aikajanalle kirjataan pelistä seuraavat tiedot:
  • Pelin päivämäärä (in-game, mille päivämäärälle peli sijoittuu)
  • Pelin kellonaika (in-game, vapaaehtoinen. Kellonajan ei tarvitse olla mitenkään erityisen tarkka vaan se voi kertoa suunnilleen, onko peli sijoittunut aamuun, iltapäivään, iltaan vai kenties yöhön. Kellonaikaa ei ole pakko merkitä, jos se ei ole pelin kannalta oleellinen, mutta jos vaikkapa pelaa samalla hahmolla useamman eri pelin, jotka sijoittuvat samalle päivälle, voi ne järjestää kellonajan avulla kronologiseen järjestykseen. Kellonajan sijaan voi merkitä myös jonkin muun ajanmääreen, kuten vaikkapa "aamu", "ilta" tai "yö".)
  • Pelin paikka (in-game, mihin paikkaan tai paikkoihin peli (suunnilleen) sijoittuu)
  • Lyhyt kuvaus pelistä (Noin 1-2 lauseen neutraali kuvaus pelistä. Kuvauksen pitäisi kertoa, mitä pelissä suunnilleen tapahtui neutraalista näkökulmasta. Eri hahmoilla saattaa olla hyvinkin erilainen käsitys siitä, mitä on tapahtunut, mutta tämän kuvauksen on tarkoitus olla yleispätevä ja puolueeton off-game kuvaus. Jos haluat kirjoittaa pidemmin ja/tai oman hahmosi näkökulmasta, voit tehdä pelistä myös perinteisen chatpeli-ilmoituksen.)
  • Pelipäivämäärä (Off-game, päivämäärä, jona peli pelattiin off-game. Foorumipelin tapauksessa tähän kohtaan liitetään foorumipelin URL-osoite.)
  • Peliin osallistuneet hahmot (Merkkaa ruksi (x) jokaisen peliin osallistuneen hahmon kohdalle. Jos joku pelaaja on tehnyt pelistä chatpeli-ilmoituksen, ruksin voi korvata myös linkillä kyseiseen peli-ilmoitukseen. Jos joku hahmo ei ole vielä listassa, voit lisätä sen korvaamalla jonkun "Hahmo xx" -soluista hahmon etu- ja sukunimellä.)
Pisteytetty -sarake on varattu ylläpidon pisteytysmerkinnöille eikä niihin saa koskea! Huomaamme kyllä vuoden lopun tarkistuslaskennassa, jos niihin on kajottu ja joku on saanut pisteitä tuplana!

Toisten tekemiin ilmoituksiin ei saa kajota, ellei ole itse ollut mukana pelissä ja huomaa jotakin selkeää virhettä (esim. hahmosi oli mukana pelissä, mutta tätä ei ole ruksittu peliin tai jokin väärä hahmo on ruksittu mukaan peliin tai peliin on merkattu väärä päivämäärä). Aikajanailmoituksen voi tehdä tai muokata vain sellainen pelaaja, jonka hahmo on osallistunut peliin. Älä siis ilmoita aikajanalle pelejä, joissa et ollut itse mukana!

Mallia voi katsoa viime vuoden aikajanasta, mutta ethän tee sinne enää uusia merkintöjä!

PISTEYTYS

Jokaisesta aikajanalle ilmoitetusta chat- tai foorumipelistä, johon hahmo on osallistunut saa kaksi (2) roolipeli-/tupapistettä. Koska aikajanailmoituksia tehdään vain yksi per peli, saavat siis kaiki peliin osallistuneet nämä pisteet yhdellä ilmoituksella. Jos joku erityisesti tykkää tehdä ilmoituksia, niin ei ole tietenkään mitään estettä sille, että hän tekee ilmoitukset aina, mutta toivottavaa tietysti olisi, että kaikki tekevät ilmoituksia tasapuolisesti, jotteivat ne jää aina saman ihmisen kontolle. :)

Pisteet ovat pelaajakohtaisia eli vaikka olisit osallistunut johonkin peliin useammalla kuin yhdellä hahmolla, et saa moninkertaisia pisteitä.

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET
Joita kukaan ei ole oikeasti vielä kysynyt, muita joita varmasti haluaisitte kysyä!

Onko minun pakko merkata pelini aikajanalle?
Kenenkään ei ole pakko merkata mitään minnekään. Aikajanan käyttö on täysin vapaaehtoista. Et voi kuitenkaan estää toista pelaajaa lisäämästä pelaamaanne peliä aikajanalle ja merkkaamasta hahmoasi siihen. Jos jokin peli on mielestäsi niin salainen, ettet halua sitä ollenkaan lisättävän aikajanalle, kannattaa tästä sopia yhdessä muiden peliin osallistuneiden kanssa. Huomaa kuitenkin, että foorumilla voimassa oleva kielto kaikkea K18-materiaalia kohtaan koskee myös aikajanaa, joten ethän kirjoita mitään sellaista pelikuvauksiin.

Entä sitten chatpeli-ilmoitukset?
Tavalliset chatpeli-ilmoitukset säilyvät aikajanan rinnalla ja ovat edelleen pelaajakohtaisia eli chatpeli-ilmoituksista pisteet saavat vain ilmoituksen tehneet pelaajat. Voit siis tehdä chatpelistäsi sekä chatpeli-ilmoituksen että merkinnän aikajanalle ja saada molemmista pisteet. Chatpeli-ilmoituksista pisteitä tulee tyypillisesti vähän enemmän kuin aikajanailmoituksista, ja niihin voi halutessaan kirjoittaa pelistä hieman pidemmin ja myös enemmän oman hahmosi näkökulmasta. Chatpeli-ilmoitusten ei kuitenkaan edelleenkään tarvitse olla superpitkiä, joten tehkää vain rohkeasti niitäkin! :)

Mitä jos en osaa/uskalla/pysty tekemään muokkauksia Google Sheets -taulukkoon?
Jos syystä tai toisesta et voi lisätä pelejäsi itse taulukkoon, voit ilmoittaa pelisi myös tässä topiikissa, jolloin joku ylläpitäjistämme lisää sen taulukkoon puolestasi. Sisällytä ilmoitukseesi tällöin kaikki ilmoitukseen tarvittavat tiedot eli:

Koodi: Valitse kaikki

[b]Pelin päivämäärä:[/b]
[b]Pelin kellonaika:[/b]
[b]Pelin paikka:[/b]
[b]Lyhyt kuvaus pelistä:[/b]
[b]Pelipäivämäärä:[/b]
[b]Peliin osallistuneet hahmot:[/b]
Missä kohtaa foorumipeli pitää lisätä aikajanalle, jotta siitä saa pisteet?
Päättynyt foorumipeli tulee lisätä aikajanalle 2 viikon sisällä sen päättymisestä. Suosittelemme kuitenkin lisäämään foorumipelit aikajanalle jo heti peliä aloittaessa, jotta se ei unohdu! Foorumipelin tietoja voi myöhemmin pelin edetessä ja/tai päättyessä täydentää.

Niin missä se itse aikajanataulukko on?
Aikajanataulukko löytyy täältä (ja myös tämän viestin yläosan otsikko "AIKAJANA 2021-2022" vie sinne!). Voit tallentaa linkin vaikkapa kirjanmerkiksi tai voit tallentaa taulukon vaikka omaan Google Driveesi, mutta huomaathan, että jos teet tiedostoon muokkauksia kirjautuneena, Google-tunnuksellesi kirjattu nimi näkyy versiohistoriassa. Jos et tahdo näin tapahtuvan, muokkaathan taulukkoa vain kirjautumattomana! Ethän kuitenkaan jakele linkkiä AM:in ulkopuolisille, sillä emme tahdo kenenkään ulkopuolisen sotkevan taulukkoamme!

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi, niin lisää kysymyksiä voi esittää lähettämällä niitä yksityisviestillä Jesse Cainelle tai Sebastian Madisonille!
Sebastian Madison || Yliopisto || Moderaattori